Перейти до основного вмісту

Урок з ЦО

Тема: Знати, щоб передбачити, передбачити, щоб діяти.
Мета: Ознайомити учнів з надзвичайними ситуаціями ( пожела, землетрус, повінь, гроза, снігопад), розвивати логічне мислення, пізнавальний інтерес, навички поведінки під час надзвичайних ситуацій, відпрацьовувати алгоритм евакуації в разі їх виникнення, виховувати дбайливе ставлення до себе і свого здоров’я .
Обладнання: ілюстрації до теми, аудіозапис «Сигнал «Увага всім»», презентація, Мультфільм «Тривога в лісі».


Хід заходу
І.  Організація класу.
Ось дзвінок нам дав сигнал.
Працювати час настав.
Тож і ми часу не гаймо-
Наш захід починаймо.
ІІ. Актуалізація опорних знань.
1.                Вправа  «Асоціаційний кущ»
Стихійне лихо
↓          ↓          ↓          ↓
Стихійне лихо- це надзвичайне природне явище, що діє великою руйнівною силою,  завдає значної шкоди, порушує нормальну життєдіяльність населення, знищує матеріальні цінності.
2.                Робота над схемаю «Надзвичайні ситуації».
-                   Доповніть схему: « Надзвичайні ситуації»

Земні                                     Атмосферні                           Водні
Вулкан                                 Заморозки                             Повень
Землетрус                             Ожеледь                                Зливи
Зсув                                      Ураган                                   Лавини
Обвал                                               Смерч
                                              Град
                                              Блискавка

ІІІ. Оголошення теми і мети заходу.
1.                Слово вчителя.
2.                Вправа: « Очікування» (Мікрофон)
-                   Що очікуете від заходу?
Я теж очікую, що ми попрацюемо плідно і кожен із вас винесе корисні висновки.
ІV. Робота над темою заходу.
1.                Вступне слово вчителя.
- Циві́льний за́хист насе́лення (ЦЗН) — заходи для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій.
-Держава здійснює захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного й військового характеру.
Основний спосіб оповіщення населення передача повідомлення радіо і телебаченню.
2.                Дії під час НС(перегляд презентації).

а) Під час аварії на хімічно небезпечному об'єкті. (Слайд 1).
Одержавши пові­домлення (по радіо або з інших засобів оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу СДОР, виконайте вказані рекомендації. Повідомте сусідів про отриману інформацію. Надайте допомогу літнім і хворим особам.

Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри (за відсутності табельних засобів використовуйте поліетиленову плівку, прогумовані плащі, гумові чоботи, рукавички). Швидко вийдіть з хімічного вогнища за напрямком, указаним працівникам цивільного захисту, або самостійно у бік, перпендикулярний напрямку вітру. Оминайте тунелі, яри, улоговини — у низинах може бути висока концентрація СДОР. Вийшовши із зони зараження, зніміть засоби захисту, верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, за можливості якнайшвидше прийміть душ.

Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, але негайно та надійно герметизуйте приміщення! Мінімізуйте можливість проникнення СДОР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, заклейте димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей, вимкніть джерела газо-електропостачання та загасіть вогонь у пічках, чекайте повідомлень органів влади з питань надзвичайних ситуацій через засоби інформації. Можна уникнути уражень, перебуваючи на верхніх поверхах вашого будинку. Для попередження отруєнь пийте велику кількість рідини (чай, молоко, сік, вода); при підозрі на ураження СДОР негайно зверніться до медичного закладу. Виконання цих вимог збереження ваше здоров'я.

б) У разі аварії на атомній електростанції.
(Слайд 2). Почувши звуки сирен і гудків, потрібно ввімкнути радіоточку, радіо- і телевізійні приймачі. Почувши оповіщення, укритися в сховищі, підвалі або в будівлі, де застав сигнал. У будівлі зачинити вікна, двері, вентиляційні отвори, за герметизувати кімнату (квартиру), створити триденний запас води. Приймати препарати йоду відповідно до віку. Надягти ватно-марлеву пов'язку, за можливості, розташуватися подалі від вікон і зовнішніх стін. Свійських тварин загнати в приміщення для тварин. Здійснити герметизацію джерел водопостачання і кормів.

Одержавши повідомлення про евакуацію, зберіть необхідний запас продуктів, що не псуються, на 2-3 доби, медикаменти, препарати йоду, одяг, взуття, речі туалету, постільну білизну, документи, найцінніші речі й гроші (загальна маса речей на одну людину не має перевищувати 50 кг). Упакуйте все в поліетиленові мішки, чекайте підходу автотранспорту. З підходом автотранспорту або в призначений час у квартирі потрібно вимкнути газ, воду, електроприлади тощо, надягти плащ з капюшоном, панчохи (колготи), рукавички, узяти речі, змінне взуття, зачинити квартиру (будинок) і прямувати до місця посадки. Виконання цих правил збереже ваше здоров'я.

в) Під час поштовхів землетрусу.
(Слайд 3).Почувши звуки сирен і гудків, ввімкніть радіоточку, радіоприймач або телевізор. Прослухавши повідомлення штабу цивільного захисту, приступіть до виконання рекомендацій. Вимкніть нагрівальні прилади, газ, воду, одягніть дітей, візьміть перев'язувальні засоби, документи, необхідні речі, запас продуктів і води, вимкніть освітлення і йдіть на вулицю. Виходьте на вільне місце подалі від будівель і споруд. Пам'ятайте, що під час руйнування будинків уламки розлітаються на відстань не менш як на 2/3 висоти будівлі.

г) Під час повені. (Слайд 4). Почувши звуки сирен і гудків, ввімкніть радіоточку, радіоприймач або телевізор. Прослухавши повідомлення штабу цивільного захисту, переходьте до виконання наданих вам рекомендацій. Вимкніть нагрівальні пристрої, одягніть дітей, візьміть документи, найцінніші речі та гроші, запас продуктів і води (загальна маса речей на одну людину не має перевищувати 50 кг). З підходом автотранспорту для забезпеченій евакуації або з відбуттям на збірний евакуаційний-пункт у самостійному порядку — вимкніть у квартирі газ, воду, електроприлади тощо, візьми речі, зачиніть квартиру (будинок) і йдіть до місця посадки. Строго дотримуйте вимог і вказівок представників цивільного захисту. Їх виконанні збереже ваше здоров'я.

д) Повітряна небезпека (ПН). (Слайд 5). Почувши звуки сирен і гудків, ввімкніть радіоточку, радіоприймач або телевізор. Прослухавши повідомлення штабу цивільного захисту, переходьте до виконання наданих вам рекомендацій. Усе населення зобов'язане укритися в захисних спорудах!

Якщо сигнал застав вас: удома — негайно вимкніть нагрівальні прилади, газ-, воду, одягніть дітей, візьміть засоби індивідуального захисту, аптечку індивідуальну, документи, необхідні речі, запас продуктів і води, вимкніть освітлення і швидко йдіть у сховище (укриття); за можливості, попередьте сусідів; на роботі — ужийте заходів для безаварійної зупинки виробництва (відповідно до інструкції) і йдіть в укриття; на вулиці — швидко прямуйте в найближче сховище чи укриття; у громадському місці — без паніки дійте за вказівками адміністрації; в автобусі, тролейбусі, трамваї—дочекайтеся зупинки і прямуйте до найближчого укриття.

ж
) У разі відбою повітряної небезпеки (Відбій ПН). (Слайд 6). Почувши повідомлення штабу цивільного захисту через радіотрансляційні мережі, телефонні канали зв'язку, а також з пересувних гучномовних установок про те, що повітряна небезпека минула, організовано за командою адміністрації залишіть захисну споруду. Приступайте до виконання своїх громадських обов'язків. Будьте готові до дій за командою «Повітряна небезпека».
2.
Фізкульт хвилинка
На зарядку встаньте вряд
Руки вгору, руки вниз,
Крок на місці – зупинись.
Нахилиляйся, присідай
І сусіда не штовхай
Руки в боки, нахились,
Вправо- вліво подивись,
Біг на місці починай
Ну, а зараз пострибай,
Руки вгору, руки вниз,
Не лінуйся добре вчись.
V. Узагальнення і систематизація знань.
1. Перегляд мультфільму «Тривога в лісі»
2. Опитування.

- У чому полягають основні заходи захисту населення від надзви­чайних ситуацій?

- Яким чином здійснюється оповіщення на­селення в Україні про виникнення надзвичайної ситуації?

- Дайте розгорнуту відповідь, яким чином діяти населенню після отримання сигналів опові­щення.
VІ. Підсумок заходу

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тарас Шевченко. Реве та стогне Дніпр Широкий...